Seksuaali­neuvonta

Seksuaalisuus on osa ihmistä syntymästä lähtien, muuttuen ja kehittyen läpi elämän. Seksuaalisuus ilmenee elämän eri vaiheissa ja elämäntilanteissa eri tavoin. Seksuaalisuuteen kuuluu kokemus nautinnosta ja hyvästä olosta, myös haluista. Seksuaalisuus liittyy myös siihen, kehen tai mihin seksuaalinen kiinnostus ja halu kohdistuu. Valitettavasti seksuaalisuus on myös asia, jonka vuoksi ihmisiä syrjitään.

Seksi on yksi tapa ilmaista seksuaalisuutta ja se voi olla ongelmallista esimerkiksi sairauden, itsetunto-ongelmien, suhteen ristiriitojen tai kipujen vuoksi. Seksi perustuu aina molemminpuoliseen suostumukseen ja yhteiseen tahtoon. Jos tätä yhteisymmärrystä ei ole, kyse ei ole seksistä vaan esimerkiksi rajojen rikkomisesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai seksuaalisesta väkivallasta.

Seksuaalisuuteen vaikuttavat mm. suuret elämänmuutokset, kuten raskaus, synnytys, vanhemmuus, sairaudet, ero, läheisen menettäminen ja vaihdevuodet.

Seksuaalineuvonnassa voi keskustella mm.:

  • sukupuoli- ja seksuaali-identiteetistä
  • nuoruusikään liittyvistä kysymyksistä
  • ikääntymisen vaikutuksista seksuaalisuuteen
  • seksuaalisuuden ja seksielämän erilaisista häiriöistä
  • sairauksien ja kipujen vaikutuksista seksuaalisuuteen ja seksiin
  • vaikeuksista hyväksyä oma keho
  • seksuaalisista mieltymyksistä
  • kinkyn seksuaalisuuden ilmentämisestä
  • seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja -väkivallasta.

Seksuaalineuvonta on asiakkaan yksilöllistä, luottamuksellista seksuaaliongelmien kohtaamista ja hoitamista, seksuaalisuuteen liittyvää neuvontaa, tiedon jakamista ja ohjausta. Seksuaalineuvonnassa asetat omat tavoitteesi yhdessä seksuaalineuvojan kanssa ja mietitte keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Milloin seksuaali­neuvonta­vastaanotolle?

Seksuaalineuvontaan voi hakeutua minkä tahansa seksuaalisuuteen liittyvän mieltä askarruttavan asian vuoksi. Silloin kun jokin asia häiritsee seksuaalista hyvinvointia, on parempi jutella asiasta ammattilaiselle, kuin jäädä yksin pyörittelemään asiaa mielessään.
Asiakkailla on omat yksilökohtaiset seksuaalisuuteen liittyvät kysymyksensä ja jokainen kysymys on tärkeä.

Kuka voi hakeutua seksuaali­neuvonta­vastaanotolle?

Seksuaalineuvontaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset ihmiset sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Seksuaalineuvontaan voi tulla yksin tai kumppanin kanssa.

Seksuaaliterapiasta voi olla sinulle apua, jos seksuaalisuuteen liittyvät haasteet eivät ole ratkaistavissa seksuaalineuvonnan keinoin.